Plata sireva
Najzdravije vrste sira
23. juna 2021.
Najveći mitovi o mleku
Najveći mitovi o mleku
30. jula 2021.
Show all

Mileram ili pavlaka?

Nas mileram i nasa pavlaka

Pavlaka je sasvim sigurno jedan od omiljenih mlečnih proizvoda, pogotovo kada su u pitanju deca koja je obožavaju i veoma često traže kao dodatak svakom obroku. Sam naziv potiče od originalnog načina pravljenja pavlake, jer se ona nekada pravila u našim domovima metodom skupljanja odnosno povlačenja kremastog sloja sa skuvanog mleka. Danas, čitav ovaj proces izgleda nešto drugačije, budući da se pavlaka pravi fermentacijom pasterizovane homogenizovane pavlake sa minimum 20% mlečne masti, pomoću pažljivo odabranih bakterija mlečne kiseline. Na isti način dobija se i mileram, pa tako veliki broj ljudi zbunjuje u čemu se to razlikuju ova dva proizvoda, a šta je to što im je zajedničko. Ipak, oba proizvoda su sjajni saveznici svim onim roditeljima čija deca odbijaju mleko, budući da su oni sjajna zamena za unošenje dovoljnih količina kalcijuma u dečiji organizam. Pored kalcijuma, ovi mlečni proizvodi imaju i mnoga druga sjajna svojstva koja će blagotvorno delovati na vaše zdravlje, pa je uz njihov odličan ukus, samo potrebno da odlučite da li vam više odgovara mileram ili pavlaka.

Osnovna razlika između milerama i pavlake

Mileram je jedan od onih mlečnih proizvoda koji imaju bezbroj upotreba, kako kada je u pitanju njegovo samostalno korišćenje, tako i kada se koristi za spravljanje mnogih ukusnih recepata. Ono što ga razlikuje od pavlake jeste viši procenat mlečne masti, pa se zato stiče utisak da ima nešto puniji ukus i veću gustinu. Mileram Domaće mlekare sadrži 30% mlečne masti, što ga čini sjajnim izborom za namaze, ali i dodatkom za brojna peciva, kuvana jela i naravno slatkiše i poslastice. S druge strane, za sve one koji bi da uživaju u punom ukusu, ali da izbegnu toliki procenat mlečne masti, tu je pavlaka Domaće mlekare koja sadrži 20% mlečne masti i kojoj se ne dodaju nikakvi aditivi. Kao i mileram, i ona ima bezbroj primena, a sasvim sigurno je jedan od omiljenih mlečnih proizvoda kada su deca u pitanju, pa je zbog toga sjajan izbor i za pripremu zdravog doručka ili užine za školu. Osim procenta mlečne masti, ne postoje neke veće razlike između milerama i pavlake, pa mnogi smatraju da je mileram zapravo samo jedna vrsta pavlake.

Zbog čega su nam važni mileram i pavlaka?

Pavlaka i mileram su mlečni proizvodi koje često izbegavaju svi oni koji su na redukcionim dijetama, budući da sadrže visok procenat mlečne masti, ali i veliki broj kalorija. Ipak, u pitanju su proizvodi koje su veoma lako svarljivi i koji pozitivno deluju na probavni sistem, pa se preporučuju svima u umerenim količinima. S druge strane, za sve one koji žele da dobiju na težini, pavlaka i mileram mogu biti odličan izbor. Treba imati na umu i da pavlaka ne sadrži neke veće količine proteina, već su najzastupljeniji deo njenog sastava upravo masti, kao što smo već i pomenuli. Baš u ovim mlečnim mastima nalazi se i D vitamin, u svom prirodno rastvorenom stanju, koji je izuzetno važan za jačanje imuniteta i pravilno funkcionisanje organizma. Pored njega, pavlaka i mileram obiluju vitaminima B grupe, ali i vitaminom A i E. Kao i većina drugih mlečnih proizvoda, pavlaka je bogata kalcijumom, što znači i da je dobar izbor za jačanje vaših kostiju. Iako mnogi veruju da visok procenat mlečnih masti u ovim proizvodima doprinosi dobijanju kilaže, pokazalo se da je on zapravo u vezi sa smanjenjem rizika od pojave gojaznosti. Ono što može ipak biti problematično kada je ova tema u pitanju je visok procenat kalorija, pa ukoliko želite da izgubite na kilaži, jedite ovaj proizvod umereno. Pavlaka je još jedan od mlečnih proizvoda koji imaju probiotička svojstva, te je zbog toga značajna za zdravlje probavnog sistema, pa se savetuje da postane redovan deo vaše svakodnevne ishrane, samo vodite računa da ne preterujete u količini.Mileram i pavlaka su s razlogom među omiljenim mlečnim proizvodima, jer su zahvaljujući svom blago kiselom i bogatom ukusu sjajni i kao samostalan obrok, ali i kao dodaci mnogim pastama, potažima, pecivima, namazima, ali i mnogim poslasticama. Opredelite se za procenat masti koji više odgovara vama i vašim potrebama i odlučite se za mileram ili pavlaku, jer ćete tim izborom upotpuniti svoju ishranu i doprineti svom zdravlju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.