Iako mlečni proizvodi već dugi niz godina imaju ogromnu popularnost, i dalje postoje ljudi koji izbegavaju da ih uvrste u svoju ishranu. Razlozi za ovo su razni: neki smatraju da će zbog visokog procenta mlečnih masti dobiti neželjene kilograme, dok su drugi ubeđeni da oni nisu dobri po njihovo zdravlje. Ipak, mlečni proizvodi nisu bez razloga toliko omiljeni sve ovo vreme, a njihova ponuda i mogućnost izbora nikada nisu bili veći. Inovacije na tržištu donele su nam i pojavu mnogih novih proizvoda, pa nam je često teško da se odlučimo koji ćemo sir odabrati, koliki procenat mlečne masti u jogurtu je pravi izbor za nas i da li ćemo za doručak odabrati sirni namaz, pavlaku ili kiselo mleko. Izbor je velik, ali ništa manji nisu ni benefiti koje od mlečnih proizvoda imamo. Pored toga što su izuzetno ukusni, mlečni proizvodi imaju veoma pozitivne efekte na naše zdravlje, a često su i sastavni deo mnogih ukusnih recepata kojima okupljamo porodicu i prijatelje. Ako se još uvek dvoumite da li su mlečni proizvodi pravi izbor za vas, dajemo vam deset razloga zbog kojih bi trebalo da ih uključite u vašu ishranu.
Već smo svi dobro upoznati sa tim koliko su mleko i mlečni proizvodi važni za pravilan rast i razvoj dece, ali često zaboravljamo koliko oni mogu biti korisni i za odrasle. Naime, mlečni proizvodi sadrže veliki broj nutrijenata koji su veoma bitni za pravilno funkcionisanje organizma i zdravlje svakog čoveka, pa je zbog toga važno da oni budu sastavni deo naše ishrane. Pre svega, mlečni proizvodi sadrže visok procenat proteina koji su bitni za građu mišićnog tkiva, ali i brojne minerale, poput fosfora, cinka, magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, koji je izuzetno važan za kosti, kao i vitamine, posebno kada govorimo o vitaminima B grupe poput vitamina B6 i B12, ali i vitamine D i A. Zbog svega ovoga, mleko i mlečni proizvodi predstavljaju odlične izvore neophodnih nutrijenata i potpuno opravdavaju svoje mesto u svakodnevnoj ishrani.
Pored toga što su odličan izvor nutrijenata, mlečni proizvodi mogu imati veoma povoljan uticaj na celokupno zdravlje i jačanje imuniteta. Iako je uticaj mlečnih proizvoda na jačanje imunog sistema još uvek predmet brojnih istraživanja, veruje se da svi minerali i vitamini koje mlečni proizvodi sadrže veoma povoljno deluju na njega, a budući da neki mlečni proizvodi, poput jogurta, predstavljaju i sjajne prirodne probiotike, oni mogu veoma pozitivno uticati na celokupno zdravlje organizma.
Još jedan od razloga zašto su mlečni proizvodi sjajan izbor je taj što zaista svako može da pronađe po nešto za sebe. Ponuda raznoraznih sireva na našem tržištu je zaista velika, mleko i jogurt se mogu pronaći sa različitim procentima masti, pa čak i oni koji su intolerantni na laktozu mogu pronaći odgovarajuće jogurte, mleko i tvrde sireve koji su prilagođeni baš njima. Odličan su izbor za decu i za užinu u školi, sjajna opcija za doručak ili večeru i sastavni deo trpeze svaki put kada želimo da dočekamo drage goste. Zbog toga je samo potrebno da odaberete ono što vama odgovara, a s obzirom na raznoliku ponudu proizvoda, sasvim sigurno vam neće biti problem da pronađete za sebe mlečne proizvode u kojima ćete uživati.
Već smo spomenuli da su mleko i mlečni proizvodi odličan izvor kalcijuma, pa je to jedan od razloga zašto su oni odlični za jačanje kostiju i to ne samo kad su deca u pitanju. Iako postoje i drugi izvori kalcijuma, poput zelenog povrća, veruje se da se on najlakše apsorbuje u ljudski organizam upravo kada dolazi iz mlečnih proizvoda. Ovo važi čak i kada su u pitanju suplementi, jer ni oni neće omogućiti takvo usvajanje kalcijuma kakvo pružaju mlečni proizvodi. Jedan od osnovnih razloga za ovo je taj što mleko i mlečni proizvodi sadrže i vitamin D koji je takođe značajan za jačanje kostiju, ali i potpomaže apsorpciju kalcijuma. Upravo su ovo razlozi zašto se mlečni proizvodi preporučuju i osobama koje boluju od osteoporoze, jer im mogu biti sjajni saveznici u borbi protiv ovog oboljenja.
Mlečni proizvodi su sjajan izvor proteina koji su od presudne važnosti za izgradnju mišićnog tkiva. Zbog toga mlečni proizvodi mogu biti odlična zamena za unos proteina svima onima koji izbegavaju meso u svojoj ishrani, ali i odličan izbor kada vam je potreban oporavak od neke naporne fizičke aktivnosti. Glavni proteini koji se nalaze u mleku i mlečnim proizvodima su protein surutke i kazein, koji se smatraju viskokvalitetnim proteinima. Jedan od razloga zašto se mlečni proizvodi smatraju sjajnim izvorom proteina je i taj što sadrže esencijalne amino kiseline koje naše telo ne može da proizvodi samo, već je neophodno da ih unosimo kroz ishranu.
Mlečni proizvodi ne zahtevaju nikakvu dodatnu pripremu i veoma ih je lako poneti svuda sa sobom, pa su zato vrlo jednostavni i laki za upotrebu, a isto tako i odlično rešenje kada je u pitanju dečija užina ili čak obrok koji pripremate sebi za posao. Možete ih koristiti kao dodatke raznim salatama, musliju, popiti jogurt uz pecivo ili napraviti potpuno novo jelo od njih, ukoliko imate malo više vremena. Ne samo što su zdrav i jednostavan izbor, već ćete i dugo biti siti, a na organizovanje obroka nećete potrošiti puno ni vremena ni truda.
Jedan od najznačajnih proizvoda zadužen za zdravlje probavnog sistema je upravo jogurt koji predstavlja najbolji prirodni probiotik. Ove „dobre bakterije“ koje se nalaze u jogurtu imaju ogroman uticaj ne samo na zdravlje probavnog sistema, već i na celokupno čovekovo zdravlje i jačanje imunog sistema, pa bi zbog toga jogurt trebalo da bude sastavni deo svakodnevne ishrane.
Kalcijum, magnezijum i naročito kalijum, koji se nalaze u mlečnim proizvodima, imaju veliki uticaj na regulisanje krvnog pritiska, što je izuzetno važno budući da je to jedno od najčešćih oboljenja koje se mora držati pod kontrolom. S obzirom na to da je visok krvni pritisak jedan od vodećih uzroka nastanka mnogih srčanih oboljenja, uvođenje izbalansirane ishrane koja sadrži mlečne proizvode je sjajan način za smanjenje ovih rizika.
Dijabetes je takođe jedno od oboljenja koje je sve više prisutno, a smatra se da mlečni proizvodi, posebno kada je u pitanju jogurt, imaju pozitivan uticaj na prevenciju dijabetesa tipa dva, i to posebno onda kada se unose mlečni proizvodi sa visokim procentom mlečne masti. Takođe se veruje da kalcijum koji se nalazi u mlečnim proizvodima ima veoma pozitivan uticaj kada je u pitanju regulisanje telesne težine, mada se ljudima koji žele da smanje broj kilograma uglavnom savetuju proizvodi sa nižim procentom mlečne masti.
Sa svim svojim nutrijentima, vitaminima, mineralima i proteinima koje sadrže, mlečni proizvodi su neizostavan deo zdrave i uravnotežene ishrane. Naravno, i sa upotrebom mlečnih proizvoda treba biti umeren, ali zahvaljujući svim svojim svojstvima oni mogu doprineti poboljšanju vašeg celokupnog zdravstvenog stanja. S obzirom na to da je ponuda mlečnih proizvoda zaista raznovrsna, neće vam biti nikakav problem da pronađete nešto za sebe i da ih uvrstite u svoju ishranu, čineći je na taj način kompletnom i izbalansiranom.
Dok neki ljudi izbegavaju mlečne proizvode verujući da visok procenat mlečnih masti može biti loš po njih, drugima su oni neizostavan deo trpeze. Ipak, zahvaljujući svim svojim karakteristikama, ukoliko se unose umereno, mlečni proizvodi mogu imati izuzetno povoljan uticaj na čitav organizam. Pored toga što su dobri za naše zdravlje, ukus koji mlečni proizvodi imaju je najčešće ono što privlači veliki broj ljudi, pa je ponekad potrebno obratiti i pažnju na to da se ne unose previše, kako ne biste došli u situaciju da ste uneli veći broj kalorija nego što biste želeli. Zbog toga obratite pažnju pri izboru mlečnih proizvoda kako biste se odlučili na ono što je u skladu sa vašim potrebama i vodite računa o tome šta je na njima naznačeno, odnosno koji procenat mlečnih masti i ugljenih hidrata oni sadrže, posebno kada se radi o različitim varijantama jogurta koji mogu sadržati dodate šećere. Ukoliko ih uvrstite u ishranu kako treba, ne samo da nećete imati nikakve probleme zbog konzumiranja mlečnih proizvoda, već ćete primetiti i brojne pozitivne efekte na vaš organizam i vaše zdravlje.