Jogurt je mnogima omiljeni deo trpeze i neizostavni segment ishrane još od detinjstva. Jedan je od onih proizvoda uz koji su rasle i stasavale mnoge generacije i koji je s razlogom nezamenjiv u našoj svakodnevnici. Pored toga što je uz njega svaki obrok ukusniji, zdravstveni benefiti koje jogurt ima na naš organizam su brojni. Ono što se u poslednje vreme najčešće javlja kao asocijacija na reč jogurt jeste – probiotik. Probiotici su jedna od ključnih stavki kada je u pitanju zdravlje celokupnog organizma zbog čega se s razlogom toliko priča o njima, a jedan od najboljih prirodnih probiotika koji se može naći je upravo jogurt. Često smo skloni tome da se bavimo lečenjem posledica i problematičnih simptoma tek kada oni nastanu, mada je daleko bolje rešenje voditi računa na vreme i zdravom i izbalansiranom ishranom brinuti o svom zdravlju. Zbog toga bi upravo jogurt trebalo da bude deo svakog vašeg dana, jer pored toga što je omiljeni napitak, ima brojne pozitivne efekte na zdravlje i funkcionisanje organizma.
Svi smo sasvim sigurno čuli za „dobre bakterije“ i upravo se na njih misli kada se spomenu pozitivni efekti jogurta. Naime, probiotici predstavljaju žive mikroorganizme koji imaju blagotvoran uticaj na ljudsko zdravlje. Danas su veoma popularni u obliku suplemenata, ali je jedan od najprirodnijih njihovih izvora upravo jogurt. Većina ljudi za probitoicima poseže onda kada nastanu neki problemi sa varenjem, ali činjenica je da oni imaju veliki uticaj na celokupno zdravlje. Pored toga što povećavaju broj zdravih mikroba u crevima, oni takođe i jačaju imuni sistem i pomažu organizmu da se lakše izbori sa raznim infekcijama, ali se takođe i bore protiv određenih patogenih bakterija, povećavaju integritet mukozne barijere i izlučuju antibakterijske molekule. Ono što svi veoma brzo primećuju jeste da su veoma efikasni kada su u pitanju problemi sa digestivnim traktom, pa tako pomažu kod nadutosti, ubrzavaju metabolizam i podstiču varenje, uklanjaju probleme sa dijarejom ili zatvorom i imaju povoljan uticaj na crevnu floru. Svi oni koji su na nekoj terapiji antibioticima dobiće za preporuku unos probiotika, jer dok antibiotici uništavaju takozvane „dobre bakterije“ probiotici su tu da uspostave ovaj balans. S obzirom na to da ove dobre bakterije ne stanuju prirodno u našem organizmu, neophodno je da ih unosimo dodatno i zbog toga je upravo jogurt najjednostavniji način. Jogurt Domaće mlekare je proizvod dobijen mlečno kiselinskom fermentacijom mleka usled dejstva bakterija mlečne kiseline Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus i Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus, koje su zaslužne za njegovo blagotvorno dejstvo na organizam i prepoznatljiv pun ukus.
Jogurt nije bez razloga jedan od najpopularnijih napitaka, jer pored karakterističnog ukusa on ima i brojne benefite kada je u pitanju naše zdravlje. Kao i svi mlečni proizvodi, odličan je izvor kalcijuma, pa se pre svega preporučuje da bude deo dečije ishrane jer pomaže razvoju njihovih kostiju i zuba. Zbog visokog nivoa kalcijuma koji sadrži, često se predlaže i ljudima koji pate od osteoporoze jer im može biti sjajan saveznik u ovoj borbi. Sadrži brojne nutrijente koji su bitni za zdravo i pravilno funkcionisanje organizma, a bogat je i brojnim vitaminima, poput vitamina B6, ali i B12 koji je značajan za pravilan rad srca. Čest je sastojak brojnih dijeta jer se smatra da deluje na smanjenje masnih naslaga, ali i da utiče na sniženje lošeg holesterola. Pored toga, sadrži i brojne minerale poput fosfora i magnezijuma, koji ne samo da obezbeđuju pravilno funkcionisanje metabolizma, već pomažu i uspostavljanju regulacije krvnog pritiska. Pored toga što sadrži mnoge vitamine i minerale, jogurt se sastoji od velikog broja proteina, koji su jedan od najvažnijih elemenata naše ishrane, zbog čega je upravo jogurt izbor mnogih sportista. Zahvaljujući svojim probiotičkim svojstvima i povoljnom dejstvu na varenje, često se preporučuje i osobama koje moraju da budu na specifičnim režimima ishrane.
Jogurt se iz mleka dobija procesom fermentacije, uz pomoć delovanja probiotičkih kultura. Pre nego što se uopšte uđe u čitav proces pravljenja jogurta, isputuje se mleko od koga će jogurt nastati. Tek kada se utvrdi da ovo mleko ispunjava sve tražene standarde, dolazi do procesa pasterizacije sa homogenizacijom. Uz pomoć pasterizacije eliminišu se mogući štetni mikroorganzimi u mleku i obezbeđuje se duža trajnost proizvoda, dok se kasnijom homogenizacijom obezbeđuje dovoljna raspršenost kapljica mlečne masti u finalnom proizvodu. Nakon toga dolazi do već pomenutog procesa fermentacije što će, između ostalog, doprineti tome da jogurt dobije svoj prepoznatljiv ukus. Nakon same proizvodnje jogurta, vrlo je važno i kako se ovaj proizvod skladišti i čuva kako bi se zadržala sva njegova dobra svojstva.
Pri odabiru jogurta mnogi budu u dilemi za koji da se odluče i da li je bolje birati jogurt koji sadrži viši ili niži procenat mlečnih masti. Ovo je, naravno, lična odluka i treba da bude bazirana na vašim individualnim potrebama i afinitetima. Mnogi ljudi koji su na posebnim režimima ishrane, pogotovo kada je u pitanju gubitak telesne težine, biraju jogurt sa manjim procentom mlečne masti, te tako Domaća mlekara u ponudi ima jogurt sa samo 0.5% mlečne masti, dok svi ostali mogu da se odluče za punomasni jogurt sa čak 3.2% mlečne masti. Pored toga, obratite pažnju i ukoliko uzimate popularne voćne jogurte, jer oni mogu sadržati veoma visok procenat šećera, pa zbog toga nisu dobar izbor za one koji brinu o unosu ugljenih hidrata. Uvek pažljivo pročitajte šta piše na pakovanju kako biste znali šta je to što on sadrži, jer postoji više tipova jogurta te se i njihovi sastavi samim tim razlikuju.
Jogurt je već tradicionalno deo naše trpeze i verni saveznik u održavanju dobrog zdravlja. S razlogom predstavlja jedan od omiljenih napitaka ne samo u našoj zemlji, već i u čitavom svetu, a takođe je i čest sastojak u pripremi mnogih drugih jela i poslastica. S obzirom na to da na naš organizam deluje vrlo povoljno, svakako spada u zdravije namirnice. Ono što je zanimljivo je da čak i neke osobe koje su intolernantne na laktozu mogu da piju jogurt, budući da bakterije u jogurtu pretvaraju laktozu u mlečnu kiselinu, što mu i daje prepoznatljiv blago kiselkast ukus. Redovnim konzumiranjem jogurta pozitivno ćete uticati na vaš probavni sistem, ali i na čitav organizam jer zbog svih vitamina, minerala i probitoskih kultura koje ovaj proizvod sadrži, ima brojne benefite na čitav organizam.