Iz ishrane treba izvući ono najbolje, zar ne? Više nego ikad govori se o namirnicama, njihovoj nutritivnoj vrednosti, najboljim kombinacijama i benefitima koje imaju na naš organizam i zdravlje. Sasvim je razumljivo da želite da izaberete najkvalitetniju hranu u kojoj ćete uživati, ali i koja će vam obezbediti sve hranljive materije potrebne za uravnoteženo i zdravo funkcionisanje. Da li su i mlečni proizvodi vaš izbor?
Mlečni proizvodi svakako spadaju u grupu hrane o kojoj se najviše spekuliše. Da li su zdravi,? Da li odrasli treba da ih konzumiraju? Koje mlečne proizvode koristiti svakodnevno, a koje ne? Različita su mišljenja, iskustva i saveti, ali definitivno, mlečni proizvodi jesu jedna od osnovnih grupa namirnica koje sadrže brojne nutrijente i koje treba uvrstiti u ishranu. Naravno, izbor mlečnih proizvoda najviše će zavisiti od vašeg ukusa i preferencija. Kako bismo vam pomogli u izboru, navešćemo listu od 5 najboljih mlečnih proizvoda po mišljenju nutricionista.
Različiti sirevi imaju različit sastav i nutritivnu vrednost. Najveću količinu kalcijuma možete dobiti konzumirajući tvrdi sir. Tvrdi sir predstavlja i odličan izvor fosfora i proteina. Ovi sastojci čine ga veoma vrednim za zdravlje kostiju. Njegova prednost je i što u veoma malim količinama dobijate veliku koncentraciju značajnih hranljivih materija.
Osim što je veoma popularan, kefir je i veoma zdrav mlečni napitak. Predstavlja kombinaciju mleka i jogurta pikantnog ukusa. Odličan je izvor prirodnih probiotika, te značajno doprinosi zdravlju sistema za varenje. Takođe, povoljno utiče i na jačanje imuniteta, a prema nekim saznanjima i na sprečavanje širenja specifičnih ćelija raka. Zbog svega navedenog, kefir je mlečni proizvod koji bi trebalo da imate u vašem frižideru.
I kao sirovina za sve mlečne proizvode i kao samostalna namirnica, mleko ima višestruko pozitivan uticaj na organizam. Posebno je važno u svakodnevnoj ishrani dece, jer doprinosi pravilnom rastu i razvoju koštanog i nervnog sistema. Važno je napomenuti i da, zbog svog nutritivnog sastava, mleko povoljno utiče i na imunitet, regulaciju krvnog pritiska, sistem organa za varenje, kao i na regulaciju i održavanje telesne težine.
Iako sadrži mali procenat mlečne masnoće, sitan sir je veoma bogat proteinima, naročito veoma zdravim proteinom surutke. Ova vrsta sira sadrži značajne količine vitamina B grupe, a predstavlja i dobar izvor fosfora i selena. Zbog niske količine masnoće možete ga svakodnevno konzumirati, čak i ukoliko je vaša ishrana usmerena ka regulaciji telesne težine.
Ima li išta tako okrepljujuće kao što je čaša gustog, dobro rashlađenog jogurta? Od svih mlečnih proizvoda, jogurt sadrži najveće koncentracije kalcijuma i kalijuma. Bogat je i vitaminima B6 i B12, magnezijumom i fosforom. Predstavlja veoma važan izvor proteina, a ubraja se i u najbolje prirodne probiotike. Važan je sastojak ishrane dece i sportista, blagotvorno utiče na zdravlje kostiju i zuba, krvni pritisak, imunitet, kao i na sistem za varenje.
Ako ste do sada bili skeptični prema upotrebi mlečnih proizvoda i izbegavali ih u vašem planu ishrane, verujemo da će vam ova mala lista proizvoda pomoći da donesete odluku o promeni. Jedan mali korak kao što je uvođenje čaše jogurta, porcije sira ili šolje kefira u svakodnevne obroke, zaista može koristiti vašem organizmu.