Zašto je sir zdrav?
16. juna 2022.
Show all

5 najboljih mlečnih proizvoda

Iz ishrane treba izvući ono najbolje, zar ne? Više nego ikad govori se o namirnicama, njihovoj nutritivnoj vrednosti, najboljim kombinacijama i benefitima koje imaju na naš organizam i zdravlje. Sasvim je razumljivo da želite da izaberete najkvalitetniju hranu u kojoj ćete uživati, ali i koja će vam obezbediti sve hranljive materije potrebne za uravnoteženo i zdravo funkcionisanje. Da li su i mlečni proizvodi vaš izbor?

Mlečni proizvodi su škakljiva tema

Mlečni proizvodi svakako spadaju u grupu hrane o kojoj se najviše spekuliše. Da li su zdravi,? Da li odrasli treba da ih konzumiraju? Koje mlečne proizvode koristiti svakodnevno, a koje ne? Različita su mišljenja, iskustva i saveti, ali definitivno, mlečni proizvodi jesu jedna od osnovnih grupa namirnica koje sadrže brojne nutrijente i koje treba uvrstiti u ishranu. Naravno, izbor mlečnih proizvoda najviše će zavisiti od vašeg ukusa i preferencija. Kako bismo vam pomogli u izboru, navešćemo listu od 5 najboljih mlečnih proizvoda po mišljenju nutricionista.    

Ovi mlečni proizvodi imaju najveću nutritivnu vrednost: 

  • Tvrdi sir 

Različiti sirevi imaju različit sastav i nutritivnu vrednost. Najveću količinu kalcijuma možete dobiti konzumirajući tvrdi sir. Tvrdi sir predstavlja i odličan izvor fosfora i proteina. Ovi sastojci čine ga veoma vrednim za zdravlje kostiju. Njegova prednost je i što u veoma malim količinama dobijate veliku koncentraciju značajnih hranljivih materija. 

  • Kefir 

Osim što je veoma popularan, kefir je i veoma zdrav mlečni napitak. Predstavlja kombinaciju mleka i jogurta pikantnog ukusa. Odličan je izvor prirodnih probiotika, te značajno doprinosi zdravlju sistema za varenje. Takođe, povoljno utiče i na jačanje imuniteta, a prema nekim saznanjima i na sprečavanje širenja specifičnih ćelija raka. Zbog svega navedenog, kefir je mlečni proizvod koji bi trebalo da imate u vašem frižideru. 

  • Mleko 

I kao sirovina za sve mlečne proizvode i kao samostalna namirnica, mleko ima višestruko pozitivan uticaj na organizam. Posebno je važno u svakodnevnoj ishrani dece, jer doprinosi pravilnom rastu i razvoju koštanog i nervnog sistema. Važno je napomenuti i da, zbog svog nutritivnog sastava, mleko povoljno utiče i na imunitet, regulaciju krvnog pritiska, sistem organa za varenje, kao i na regulaciju i održavanje telesne težine.  

  • Sitan sir 

Iako sadrži mali procenat mlečne masnoće, sitan sir je veoma bogat proteinima, naročito veoma zdravim proteinom surutke. Ova vrsta sira sadrži značajne količine vitamina B grupe, a predstavlja i dobar izvor fosfora i selena. Zbog niske količine masnoće možete ga svakodnevno konzumirati, čak i ukoliko je vaša ishrana usmerena ka regulaciji telesne težine. 

  • Jogurt 

Ima li išta tako okrepljujuće kao što je čaša gustog, dobro rashlađenog jogurta? Od svih mlečnih proizvoda, jogurt sadrži najveće koncentracije kalcijuma i kalijuma. Bogat je i vitaminima B6 i B12, magnezijumom i fosforom. Predstavlja veoma važan izvor proteina, a ubraja se i u najbolje prirodne probiotike. Važan je sastojak ishrane dece i sportista, blagotvorno utiče na zdravlje kostiju i zuba, krvni pritisak, imunitet, kao i na sistem za varenje. 

Ako ste do sada bili skeptični prema upotrebi mlečnih proizvoda i izbegavali ih u vašem planu ishrane, verujemo da će vam ova mala lista proizvoda pomoći da donesete odluku o promeni. Jedan mali korak kao što je uvođenje čaše jogurta, porcije sira ili šolje kefira u svakodnevne obroke, zaista može koristiti vašem organizmu. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.