Koja količina mleka je potrebna deci u različitim uzrastima?
27. januara 2022.
7 predloga za zdrav doručak
31. marta 2022.
Show all

Kratkotrajno mleko – najbolji izbor za vaše dete

Roditelji se često pitaju koje mleko bi bilo najbolje za njihovu decu, na čega sve treba da obrate pažnju prilikom kupovine ove namirnice i kako da izaberu mleko koje će obezbediti sve nutrijente značajne za pravilan razvoj njihove dece. Nedoumice su sve veće kako se na tržištu pojavljuju nove varijacije mleka . sa većim ili manjim procentom mlečne masti, kratkotrajno mleko ili ono sa što dužim rokom trajanja, šta je uopšte pasterizovano, a šta sterilizovano mleko, sa dodatkom raznih vitamina, sa ili bez nekih aroma, u kesi, flaši ili tetrapaku – i tako u nedogled. Ponekad se čini da što je veći izbor, sve smo više u dilemi. 

Ako pirate vašu bake, sigurno će vam reći da je najbolje sveže mleko. I to je delimično tačno. Iako sveže, sirovo mleko sadrži najviše vitamina i minerala, ono istovremeno sadrži i brojne bakterije, gljivice, viruse i čestice prljavštine koje bi mogle imati štetan uticaj na naš organizam. Iz tog razloga nophodno je da sveže mleko prođe kroz određeni proces obrade pre upotrebe u svakodnevnoj ishrani. Pored toga, sveže mleko se teško može naći u prodaji, a i većina nas nema adekvatne uslove za skladištenje tek pomuženog mleka. Dakle, prostate nam da izaberemo pasterizovano, odnosno kratkotrajno mleko ili sterilizovano, odnosno trajno mleko.                                    

Šta je kratkotrajno mleko? 

Kratkotrajno mleko dobija se procesom pasterizacije. Ovaj način termičke obrade podrazumeva zagrevanje mleka na temperaturi nižoj od ključanja, odnosno na oko 70 stepeni C,  te naglo hlađenje tako “prokuvanog” mleka. U procesu pasterizacije uništi se najveći broj štetnih bakterija, pa je ovako obrađeno mleko potpuno bezbedno za konzumaciju. Međutim, određeni broj mikroorganizama ostaje u mleku, pa pasterizovano mleko ima kratak rok trajanja. Ovo mleko može da se skladišti od pet do 10 dana pre otvaranja i potrebno ga je čuvati u frižideru. Nakon otvaranja pasterizovano mleko je ispravno za upotrebu u roku od dva do pet dana. 

Dugotrajno ili sterilizovano mleko 

Za razliku od kratkotrajnog mleka, proces dobijanja dugotrajnog mleka podrazumeva termičku obradu na visokoj temperaturi. Mleko se naglo zagreva na temperaturu preko 100 stepeni C, a potom se naglo hladi, pri čemu se uništavaju sve bakterije u mleku. Ovaj proces naziva se sterilizacija, te se i mleko obrađeno na ovaj način naziva sterilizovano mleko. Mleko koje je obrađeno na ovaj način može duže da se skladišti, do šest meseci, i to na temperaturi do 25 stepeni C, odnosno ne mora da stoji u frižideru pre otvaranja. 

Koje mleko je zdravije – pasterizovano ili sterilizovano? 

Bez obzira na koji način je mleko termički obrađeno, da li je pasterizovano ili sterilizovano, ono je higijenski ispravno i možete ga bez bojazni konzumirati. Oba procesa obrade obezbeđuju zdravstvenu ispravnost mleka, ali dovode do razlika u njegovom hemijskom sastavu i roku trajanja. 

Zbog visoke temperature na kojoj se obrađuje, u sterilizovanom mleku se, pored bakterija, unište i neke značajne nutritivne materije poput enzima i vitamina, posebno vitamina C i B grupe. Iako sterilizovano mleko zadržava proteine i mlečne masti kao veoma hranljive sastojke, njegova biološka vrednost je znatno smanjena. Iz tog razloga ovo mleko se ne preporučuje za svakodnevnu upotrebu duži vremenski period, posebno kada je u pitanju ishrana dece. 

Nasuprot tome, pasterizovano mleko nakon obrade i dalje sadrži korisne enzime, vitamine i minerale što ga čini nutritivno vrednijim u odnosu na sterilizovano mleko. Međutim, kako ovo mleko sadrži brojne organske materije i neke štetne mikroorganizme koji se pasterizacijom ne mogu uništiti, postoji veća mogućnost brzog kvarenja, pa je njegov rok trajanja znatno kraći. Ipak, ukoliko se vodi računa o adekvatnom čuvanju i roku trajanja, pasterizovano, odnosno kratkotrajno mleko treba da ima apsolutnu prednost u svakodnevnoj ishrani dece, ali i odraslih osoba. Jer, dobro je poznato da je uvek bolje konzumirati namirnice koje su što manje prerađene i čiji je sastav što bliži prirodnom obliku. Što prirodnije, to zdravije, zar ne?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.