Da li su zdraviji mlečni proizvodi sa manje mlečne masti?
6. decembra 2021.
Kratkotrajno mleko – najbolji izbor za vaše dete
25. februara 2022.
Show all

Koja količina mleka je potrebna deci u različitim uzrastima?

Mleko i mlečni proizvodi su, svakako, jedan od osnova pravilne i uravnotežene ishrane, a benefiti redovne konzumacije ove vrste namirnica dobro su poznati. Međutim, kada je u pitanju neophodna količina mleka u dečjoj ishrani, neretko smo u nedoumici. 

Mleko za decu predstavlja sjajan izvor energije, utiče na poboljšanje imunog sistema, izgradnju mišića i kostiju, ima značajnu ulogu u razvoju mozga, regulaciji krvnog pritiska, a doprinosi i rastu, kao i uspostavljanju zdrave telesne težine. Osim toga, za većinu dece mleko predstavlja omiljeni napitak. Ipak, to nije razlog da preterujemo sa količinama mleka i mlečnih proizvoda u obrocima naših mališana. Ali, kako ćemo znati pravu meru? 

Iako je svako dete jedinstveno, postoje određene preporuke o dnevnim potrebama za mlekom i mlečnim proizvodima kod dece različitih uzrasta. 

Prve dve godine života

Sve što je potrebno u ishrani dece najranijeg uzrasta nalazi se u majčinom mleku. Osim toga, u prvoj godini života dečji sistem za varenje još uvek nije dovoljno razvijem, te ovako mala deca ne mogu da vare proteine koje sadrži kravlje mleko. Takođe, kravlje mleko ne može da zadovolji sve nutritivne potrebe deteta u  ovom periodu. Iz tih razloga ne preporučuje se uvođenje kravljeg mleka u ishranu deteta pre navršenih 12 meseci, a prema novijim preporukama taj period treba produžiti i do detetovog drugog rođendana. 

U periodu uvođenja kravljeg mleka u ishranu i prilagođavanja deteta na novu vrstu namirnica, posebno je značajno voditi računa o izboru kvalitetnog mleka proverenog porekla i kvaliteta. Kako bi dete dobilo sve neophodne nutritive sastojke, a posebno esencijalne masne kiseline, važno je birati punomasno mleko. U ovom uzrastu deci su potrebne dve do tri šolje mleka dnevno kako bi njihov organizam dobio dovoljnu količinu i na najbolji način iskoristio sve hranljive sastojke neophodne za pravilan rast i razvoj. Međutim, preporučena količina mleka ne bi trebala da se prekorači, jer bi to kod deteta moglo izazvati osećaj sitosti i tako smanjiti unos drugih namirnica koje su bogate hranljivim materijama kojih u mleku nema dovoljno. 

Uzrast 3 – 8 godina 

U ovom uzrastu, kada se deca intenzivno razvijaju, posebno važnu ulogu imaju pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost. Kada je reč o grupi mlečnih namirnica, dnevne preporuke iznose dve do tri šolje. 

Preporučena količina ne odnosi se isključivo na mleko, već i na mlečne proizvode kao što su jogurt, kiselo mleko, pavlaka, sir i kajmak. Posebno se preporučuje da deca kozumiraju jogurt i kiselo mleko koji su prirodni probiotici, a dečji organizam ih lako vari i odlično iskorišćava. Sir i kajmak treba birati mlad, sa niskim sadržajem soli. 

Deca starija od 9 godina 

Obroci dece školskog uzrasta trebalo bi da sadrže tri šolje mleka na dnevnom nivou. Preporučena količina mleka može biti i veća ukoliko su deca izuzetno aktivna i redovno se bave sportskim aktivnostima. Takođe, preporučena količina obuhvata i mlečne proizvode, prvenstveno jogurt, kiselo mleko, mladi sir, kajmak, mileram i pavlaku. 

Koje mleko je najbolje? 

Osim što je važna količina mleka i mlečnih proizvoda koje će dete u toku dana uneti kroz obroke, veoma je važan i odabir mleka. Za decu je nesumnjivo najbolje punomasno kravlje mleko koje je minimalno obrađeno i koje ne sadrži nepotrebne additive. Takođe, značajna potvrda kvaliteta mleka jeste i njegovo poreklo, pa se tako preporučuje da vaš izbor budu proizvodi proverenih proizvođača.

Kako se u poslednje vreme sve više govori o alergijama i netoleranciji na određene sastojke mleka, za decu koja pate od ovakvih tegoba preporučuju se adekvatne zamene u vidu mleka biljnog porekla. U svakom slučaju, u dečjoj ishrani treba izbegavati sve aromatizovane mlečne proizvode, kako biljnog, tako i životinjskog porekla, koji sadrže velike količine šećera, veštačkih aroma i boja.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.