Pita sa sirom, čuvena sirnica, jedno je od omiljenih jela na našim prostorima. Razne su varijacije na temu i svako domaćinstvo ima svoj recept. Neki vole slanije, neki sočnije, neki blaži ukus, ali svi se slažu da kvalitet pite najviše zavisi od izbora sira. Kako da znamo koji je najbolji sir za pitu? Pravog odgovora verovatno nema. Takođe, ni o ukusima ne vredi raspravljati. Oni koji se razumeju kažu da je pita najukusnija kada se kombinuju različite vrste sira. Izbor je, naravno, na onome ko priprema pitu, a mi ćemo vam u nastavku skrenuti pažnju na neke vrste sira koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom nabavke sastojaka za ovaj tradicionalni balkanski specijalitet.
Kada pomislimo na sir za pitu, uglavnom mislimo na svež meki sir. Često ga zovemo i sitan sir. Iako sveži sirevi mogu imati različitu teksturu, za pravljenje pite najviše se koriste meki i kremasti.
Svež sir obično ima blag ukus, a pravi se potpuno neslan ili sa manjom količinom soli. Takođe, sadrži veoma malo mlečne masti, jer se uglavnom pravi od obranog mleka. Bogat je proteinima i kalcijumom, te spada u najzdravije vrste sira.
Osim što je odličan za pite, gibanice i razna punjena peciva, svež sir, posebno kremast, koristi se i za pripremu poslastica kao što su palačinke sa sirom i čizkejk.
Takozvani sirevi u kriškama, kod nas su najrasprostranjeniji i najpoznatiji. Često ih zovemo i mladi sirevi. Ovi sirevi se češće prave punomasni sa manjom ili većom koncentracijom soli. Uz svež meki sir, kriška malo slanijeg belog sira je odličan izbor za ukusnu pitu.
Pravi ljubitelji domaćih pita uvek se obraduju kada u piti osete i neki fino rastopljen i rastegljiv sir. Zato vam preporučujemo da u nadev za vašu pitu sa sirom dodate i malo narendanog polutvrdog sira kakav je kačkavalj. U kombinaciji sa sitnim i mladim sirom koji su blagi, ovaj punomasni sir divno će začiniti svaku pitu.
I dok razmišljate koje vrste sireva da izaberete, podelićemo sa vama jedan recept za veoma sočnu i bogatu pitu sa sirom.
Potrebno je:
Za nadev:
I još:
Priprema:
Sve sastojke za nadev izmešati i rasporediti u zavisnosti od broja kora. Svaku koru poprskati mešavinom ulja i kisele vode, a nadev staviti na svaku drugu. Nakon stavljenog nadeva kore se motaju u rolnu i ređaju u pleh. Na kraju, u ostatak nadeva dodati još jedno jaje, malo mleka i ostatak mešavine ulja i kisele vode i time preliti poređane rolnice u plehu. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta, a zatim peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 30 minuta.
Uživajte u vašim pitama i ne ustručavajte se da isprobavate različite kombinacije sireva i drugih sastojaka.