Puter serviran na drvenoj dasci
Zašto je puter zdrav?
26. avgusta 2021.
Da li biljno mleko moze da zameni mleko zivotinjskog porekla
Da li biljno mleko može da zameni mleko životinjskog porekla?
28. septembra 2021.
Show all

Zašto su mlečni proizvodi dobar izbor za užinu u školi?

Zašto su mlečni proizvodi dobar izbor za užinu u školi

Početak školske godine često zahteva potpunu reorganizaciju obaveza i navikavanje na nešto drugačiji način života, kako za decu, tako i za roditelje. Za decu će ovo uglavnom značiti da će morati da se bude ranije i da ih čekaju neke nove odgovornosti, dok će roditelji morati da organizuju svoje vreme u skladu sa dečijim časovima i odlascima u školu. Neretko, ovo zahteva i određene promene u ishrani, jer dete počinje da provodi više vremena van kuće i bar jedan obrok ima u školi. Pravilna ishrana dece je jedno od najčešćih pitanja koje muči sve roditelje, a organizacija obroka postaje mnogo komplikovanija onog trenutka kada dete pođe u školu.  Većina roditelja razmišlja o tome da li će dete jesti kada ode od kuće i da li će za užinu imati zdrav i izbalansiran obrok. Zdrava ishrana u ovom periodu je izuzetno važna za pravilan i zdrav razvoj dece, ali je isto tako i neophodna kako bi u školi imali dovoljno energije i kako bi mogli da funkcionišu i obavljaju sve svakodnevne obaveze. Pored toga, sa početkom školske godine počinju i brojne vannastavne aktivnosti, poput časova jezika ili treninga nakon časova, koji ponekad zahtevaju da detetu spakujete dodatnu užinu. Unos važnih hranljivih materija u ovom periodu, poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora, ali i vitamina D, A, C, E i K, je izuzetno važan za prevenciju brojnih oboljenja i zdrav rast svakog deteta. Upravo zbog toga su mlečni proizvodi dobar izbor za užinu u školi, jer pored odličnog ukusa koji sva deca obožavaju, oni pružaju deci sve ove neophodne hranljive materije u toku dana i omogućavaju im zdrav razvoj.  

Zašto su mlečni proizvodi dobri za decu?

S obzirom na to da deca u ovom periodu rastu i razvijaju se, njihovom organizmu su tada potrebne i velike količine proteina koji su bitni za razvoj njihovih mišića i pravilan rast, zbog čega su mlečni proizvodi sjajan izbor, budući da su bogati zdravim i visokokvalitetnim proteinima.  Proteini koji se nalaze u mlečnim proizvodima su protein surutke i kazein, proteini koji se lako usvajaju i imaju brojne benefite na organizam, a pored njih mlečni proizvodi sadrže i esencijalne aminokiseline koje naše telo ne može da proizvodi samo, pa je jako važno da ih deca unose putem ishrane. Upravo je u ovom periodu izuzetno važno da deca unose dovoljne količine fosfora i kalcijuma, kako bi se njihove kosti dobro razvijale i kako kasnije ne bi imali problema sa njima. Veliki broj dece ovog uzrasta ne unosi dovoljno vitamina A, koji je veoma važan za jačanje imunog sistema, ali i za zdrave oči i kožu. Sjajan izvor ovog vitamina je upravo tvrdi sir, koji deca svakako rado jedu, pa ne postoji nijedan razlog da on ne bude deo dečije ishrane. Još jedan element koji je jako važan za zdravlje, a o kome se ne govori često, je jod, koji je zadužen za stvaranje novih nervnih ćelija i za pravilan fizički i mentalni razvoj, ali i u odbrani od brojnih infekcija kojim su deca veoma često sklona. Ovaj element se nalazi u mleku i jogurtu, pa je to i najlakši način da dete unese ovu važnu materiju u organizam.

Mlečni proizvodi kao užina u školi

Deca u školi provode veliki deo dana zbog čega je jako važno organizovati im užinu na vreme. Ukoliko uvrstite mlečne proizvode u dečiju ishranu, obezbedićete im sve ključne nutrijente bitne za njihov razvoj, a budući da su mlečni proizvodi odličan izvor proteina, deca će biti sita dok ne dođu kući. Kada deca pođu u školu, njihov režim ishrane se dodatno menja, ne samo zbog odsutnosti od kuće i nedostatka kontrole roditelja, već i zbog toga što su izloženi raznim drugim uticajima koji će često rezultovati time da za užinu pojedu neku grickalicu koju su videli kod drugara, pa su poželeli i oni. Iako je daleko brže i jednostavnije kupiti nešto u pekari za užinu, ukoliko posvetite vreme i pažnju pripremi ovog obroka za decu kod kuće, to će vam se višestruko isplatiti. Stvaranje dobrih navika počinje u ranom uzrastu i ukoliko u ovom periodu pokažete svom detetu da je planiranje zdrave ishrane nešto čemu treba da se posveti, ono će taj princip negovati kroz čitav svoj život. Ipak, iako ćete morati malo više da se posvetite kada pripremate obrok kod kuće, kada su u pitanju mlečni proizvodi nećete morati da gubite puno vremena, jer ih nije teško ukombinovati u svakodnevne obroke, niti će deci biti teško da ih ponesu u školu. Uz to, deca obožavaju ukus mlečnih proizvoda pa ćete biti sigurni da su svoju užinu zaista i pojeli. Pored toga što im uvek možete spremiti sir, jogurt ili mleko koje će poneti u školu, postoji i čitav niz recepata sa mlečnim proizvodima koji će omogućiti da imaju raznovrsnu ishranu koja im neće dosaditi. Uvek možete dodati manji komadić tvrdog sira već pripremljenoj i spakovanoj užini, možete napraviti ukusan sendvič sa povrćem i krem sirom kao namazom, napraviti smuti ili musli sa omiljenim voćem vašeg deteta uz mleko ili jogurt ili napraviti razne prelive za zdrave obrok salate. Opcije su brojne, a uz malo truda i mašte, dete će imati zdrav, zanimljiv i ukusan obrok.

Ukoliko dete bude imalo pravilnu, zdravu i izbalansiranu ishranu lakše će pratiti gradivo u školi i postizaće bolje rezultate, dok će se istovremeno pravilno razvijati i zdravo rasti. Mlečni proizvodi su sjajan izvor svih važnih hranljivih materija koje su deci u ovom uzrastu neophodne, a s obzirom na to da deca obožavaju njihov ukus i da su jednostavni za pripremu, oni zaista zaslužuju da postanu deo svakodnevne ishrane deteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.