Intolerancija na laktozu
Intolerancija na laktozu
12. avgusta 2021.
Zašto su mlečni proizvodi dobar izbor za užinu u školi
Zašto su mlečni proizvodi dobar izbor za užinu u školi?
15. septembra 2021.
Show all

Zašto je puter zdrav?

Puter serviran na drvenoj dasci

Puter na kuhinjskom stolu najčešće je znak da će kuća vrlo brzo zamirisati na najlepše kolače, pa nije ni čudno što ovaj mlečni proizvod ima tako dugu tradiciju i što se nalazi čak i u receptima naših baka. Iako svi obožavaju kada se puter koristi na ovaj način, ništa manje nas ne raduje kada se nađe na trpezi kao deo finog doručka ili večere. Pored toga što ima sjajan ukus i svaki obrok čini bogatijim, puter je jedna od veoma zdravih namirnica, pa se savetuje da u umerenim količinama bude deo svakodnevne ishrane. 

Kako nastaje puter?

Puter serviran na dasci sa nožem

Puter je jedan od mlečnih proizvoda koji ima izuzetno dugu istoriju upotrebe, jer se kao namirnica u Evropi spominje još od 13. veka. Načini njegove pripreme su se, naravno, vremenom menjali, onako kako se menjala i tehnologija hrane. Od jednostavne izrade po starim receptima u domaćinstvima do današnjeg proizvoda koji svakodnevno upotrebljavamo, prošlo je puno vremena i njegova proizvodnja je u velikoj meri unapređena. Puter, ili maslac kako se još naziva, dobija se mehaničkom obradom pavlake koja predstavlja mleko sa visokim stepenom masnoće. Puter zbog toga sadrži minimum 82% mlečnih masti, što znači da je ovaj proizvod sjajan izvor energije. Iako se nekada ovo izdvajanje pavlake vršilo prirodnim putem, stajanjem mleka, to je često dovodilo do kvarenja proizvoda i njegove nepotpune iskorišćenosti. Danas se pavlaka izdvaja centrifugom, što znači da su dobijena pavlaka i mleko potpuno sveži i spremni za dalje korišćenje. Obratite pažnju na to da puter ima manju trajnost od drugih mlečnih proizvoda i da ga je neophodno čuvati na niskim temperaturama. 

Zašto je puter zdrav?

Puter namazan na parče hleba

Jedna od najvećih prednosti putera je što on ne samo da je bogat A, D i E vitaminima, već je i njihov najbolji izvor, budući da ove vitamine naše telo najlakše usvaja upravo iz putera, zahvaljujućii tome što su oni rastvoriljivi u masti. Pored toga, on sadrži i vitamin K2 koji se inače veoma retko nalazi u savremenoj ishrani, a koji igra veliku ulogu u zdravlju kostiju i doprinosi opštem zdravlju organizma, ali i održava zube zdravim i jakim. Iako se nekada smatralo da puter može negativno da utiče na kardiovaskularni sistem zbog velike količine zasićenih masti, u pitanju su dobre zasićene masti koje zapravo pospešuju nastanak dobrog holesterola. On je takođe i jedna od retkh namirnica koja sadrži laurinsku kiselinu, masnu kiselinu koja se pokazala kao sjajan borac protiv raznih virusa, bakterija i gljivičnih infekcija. Zahvaljujući drugim masnim kiselinama koje sadrži on deluje veoma povoljno i na ceo digestivni trakt, te se preporučuje i deci i odraslima. Puter je za razvoj dece važan i zbog drugih razloga, jer se smatra da upotreba putera u dečijem uzrastu može pozitivno da utiče na razvoj mozga i nervnog sistema, ali i na kosti. Pored toga što je riznica vitamina, puter sadrži i minerale, poput selena, koji je veoma značajan za razvoj imunog sistema. Smatra se, takođe, da ova namirnica može doprineti u borbi protiv kalcifikacije organa, ali i da može delovati preventivno na smanjenje rizika obolevanja od nekih tumora. Mada ga mnogi izbegavaju jer se plaše da će konzumiranjem putera lako doći do neželjene prekomerne težine, puter zapravo smanjuje rizik od gojaznosti, samo je bitno da, kao i u svemu, budete umereni. 

Nekada se ovaj proizvod smatrao luksuzom i bio je nedostupan većini ljudi, dok je danas u širokoj upotrebi i pristupačan je svima. Ovaj lako topivi mlečni proizvod sa bogatim ukusom je vrlo opravdano omiljen već godinama, a s obzirom na brojne načine na koje doprinosi zdravlju, sasvim je jasno da puter zaslužuje da se nađe u vašoj svakodnevnoj ishrani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.