Da li biljno mleko moze da zameni mleko zivotinjskog porekla
Da li biljno mleko može da zameni mleko životinjskog porekla?
28. septembra 2021.
Da li su zdraviji mlečni proizvodi sa manje mlečne masti?
6. decembra 2021.
Show all

Proteini surutke – nezamenjivi u ishrani sportista i rekreativaca

Proteini surutke - nezamenjivi u ishrani sportista i rekreativaca

Redovna fizička aktivnost nesumnjivo je značajna za kvalitet života, a kako bi se vežbanjem postigli najbolji mogući efekti, posebnu pažnju treba posvetiti ishrani. Proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali neophodni su sastojci u ishrani, kako aktivnih sportista, tako i rekreativaca. Sve ove hranljive materije treba unositi pravovremeno i u pravilno izbalansiranom odnosu kako bi se ostvario njihov pozitivan uticaj na zdravlje i efikasnost treninga. Hrana koje se konzumira pre treninga ima zadatak da pripremi telo za napore kojima će biti izloženo tokom fizičke aktivnosti, dok je uloga obroka koji se konzumiraju nakon treninga da povrati telu energiju, oporavi mišiće, podstakne njihov rast, kao i da doprinese smanjenju masnih naslaga. Posebno značajne materije za opravak i rast mišića jesu proteini, te je njihova uloga u ishrani svakog vežbača veoma značajna. 

Proteini daju snagu 

Proteini iz hrane predstavljaju osnovu i neophodni su mišićima. Oni obezbeđuju pravilno funkcionisanje tela, daju mu čvrstinu i snagu i značajno poboljšavaju imunitet. Nakon fizičke aktivnosti proteini oporavljaju mišiće. Iz tog razloga važno je da obrok koji se konzumira nakon treninga bude bogat upravo ovim hranljivim materijama. 

Najveću vrednost za naš organizam imaju proteini životinjskog porekla koji su sadržani u mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima, te ove namirnice treba uvrstiti u obrok posle vežbanja. Kako je mišićima potreban brz oporavak, često se preporučuju napici bogati proteinima koje organizam brzo apsorbuje. Takav je protein surutke koji brzo stiže do mišića, hrani ih i podstiče njihovu izgradnju. Šta je u stvari surutka? 

Surutka je čarobni napitak 

Za svakog sportistu i rekreativca surutka je idealan napitak, jer predstavlja izvor biološki najkvalitetnijih proteina. 

Surutka je mlečni proizvod koji se dobija prilikom proizvodnje sira i predstavlja tečnost koja ostaje nakon zgrušavanja mleka. Sadrži veoma kvalitetne proteine koji se, pre svega, sastoje iz alfa-laktoglobulina i beta-laktoglobulina. Surutka je bogata aminokiselinama, vitaminime B2, B6, B12, C, K, mineralima, a sadrži i laktozu i masti u malim količinama što je čini niskokaloričnim napitkom. 

Proteini surutke su veoma lako svarljivi, brzo se apsorbuju i sadrže sve esencijalne aminokiseline zbog čega se smatraju biološki visokokvalitetnim. 

Osim što pozitivno utiče na rast i oporavak mišića, surutka ima blagotvoran uticaj na jačanje imuniteta, smanjenje stresa, regulaciju holesterola i nivoa šećera u krvi, značajna je za zdravlje jetre i želuca, a sprečava i nastanak upalnih procesa u organizmu. Kako sadrži i žive bakterije, može biti efikasan probiotik, ukoliko se konzumira umereno. 

Kako se konzumira surutka? 

Surutka se konzumira u tečnom stanju i kao flaširani proizvod može se naći u prehrambenim prodavnicama u okviru ponude mlečnih proizvoda. Ovakav proizvod se bez bilo kakve bojazni može uvrstiti u svakodnevnu ishranu cele porodice uz preporuku umerenog korišćenja. Imajući u vidu njegovu visoku biološku vrednost, protein surutke može se konzumirati kao dodatak ishrani koji je posebno preporučljiv sportistima i osobama sa redovnom fizičkom aktivnošću. Prilikom upotrebe ovakvih dodataka ishrani potrebno je voditi računa o propisanim preporučenim količinama koje najviše zavise od nivoa fizičke aktivnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.