Jogurt kao najbolji probiotik
Jogurt kao najbolji probiotik
14. maja 2021.
Show all

Od mleka se raste – zašto je mleko važno za rast i razvoj dece?

Od mleka se raste

Od mleka se raste – to je nešto što smo svi još kao deca slušali od naših roditelja, ali i od brižnih baka i deka. I znalo se, šolja mleka je obavezna pred spavanje za miran i lep san i nešto što nas čeka uz mirisan doručak da dan počne zdravo i radosno. U međuvremenu, pristup ishrani se dosta promenio, neke namirnice su postale popularnije, neke smo u potpunosti izbacili iz ishrane, ali je mleko i dalje tu kao obavezan član trpeze za kojom sedi dete. Zbog toga nije loše da se zapitamo šta je to u njemu što ga čini tako bitnim i zašto je mleko važno za rast i razvoj dece, kako bismo znali koliko je mleka optimalno potrebno deci, kao i kakvo bi ono trebalo da bude da bi obezbedilo srećno i zdravo detinjstvo.

Zašto je mleko zdravo za decu?

Pravilna i uravnotežena ishrana bitna je za svakoga, ali je zaista od presudne važnosti za decu, budući da se ona tada razvijaju i stiču navike u ishrani koje će ih vrlo verovatno pratiti čitav život i koje se u kasnijem dobu mnogo teže iskorenjuju. Zbog toga je jako važno da znamo šta to ima u mleku što pozitivno utiče na razvoj dece i zbog čega je bitno da ono bude deo njihove ishrane u ovom osetljivom razdoblju života. Ono što se vrlo često spominje jeste procenat mlečnih masti koje mleko sadrži, a koji je zaista bitan za rast deteta. Dok su deca još mala, ona nemaju tu mogućnost da unose velike količine hrane koje su neophodne da bi se ispunile njihove nutritivne potrebe, već im se preporučuju manji obroci koji su nutritivno bogatiji. Zbog toga je mleko sa visokim procentom masti odličan izbor za decu, jer predstavlja važan izvor zdravih kalorija i energije. Pored toga, ne možemo zanemariti ni vitamine i minerale koji su neophodni za razvoj organa u ovom periodu, a koje možemo pronaći u mleku. Pre svega, mleko je bogato vitaminima B grupe, a posebno je značajan vitamin B12 koji se nalazi u kravljem mleku, a koji je zaslužan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i vitamin B2 koji pomaže pretvaranju hrane u energiju. Pored toga, punomasno mleko sadrži i vitamin A, koji pored toga što je zadužen za dobar vid i lepu kožu, ima i veliki uticaj u borbi protiv infekcija, što je veoma važno za decu koja su im u tom periodu veoma sklona. Naravno, ne možemo zaboraviti ni kalcijum kao jedan od glavnih sastojaka mleka zaslužan za jake i zdrave kosti, ali ni vitamin D, koji je veoma važan za razvoj i borbu protiv mnogih oboljenja. Ipak, iako je mleko toliko važno, postoje ljudi koji su intolerantni na laktozu ili kod kojih se javljaju alergije na mleko i mlečne proizvode, pa je to nešto o čemu svakako morate povesti računa kada razmišljate o uvođenju mleka u ishranu deteta, a svakako ne treba zaboraviti da se ono ne preporučuje deci do prve godine života. U svim drugim slučajevima, pravilan i redovan unos mleka će poboljšati stanje dečjih zuba i kostiju, ali i pomoći u dovoljnom unosu proteina kada su deca u pitanju, što će posledično imati pozitivan uticaj na njihov rast.

Koliko mleka bi deca trebalo da unose?

Dete pije mleko

Kao što smo već napomenuli, mleko se ne preporučuje deci do prve godine života, ali već nakon toga možete početi postepeno da ga dodajete u njihovu ishranu. Nakon prve godine je jako važno da deca unose dovoljne količine masti kroz svoju ishranu kako bi se njihov mozak razvijao na pravilan način, pa se u periodu od prve do druge godine života savetuje da detetu dajete četiri šolje mleka dnevno.  Nakon druge godine, pa sve do osme godine života, savetuje se da dete popije bar dve šolje mleka dnevno, da bi kasnije, od devete godine, dete pilo tri šolje mleka na dnevnom nivou, ili više ukoliko su u pitanju izuzetno aktivna deca koja se bave sportskim aktivnostima. Za svako dete će svakako najbolji izbor biti sveže i domaće mleko sa proverenih farmi koje je, naravno, kontrolisanog kvaliteta. Imajte, ipak, uvek na umu da je ključ svega umerenost, pa ni sa mlekom nemojte preterivati. Iako postoje deca koja obožavaju mleko i koja će možda tražiti da popiju i više od ove količine, to ih može veoma lako zasititi i dovesti do toga da preskaču druge obroke koji sadrže neke druge nutrijente koje mleko nema. Takođe, ukoliko budu unosili mnogo veće količine mleka nego što su preporučene, moguće je da će vremenom dobiti na težini više nego što bi trebalo, pa bi ipak trebalo pratiti neke smernice kada je količina u pitanju. Zbog toga je veoma važno napraviti plan ishrane, kako bi ona bila izbalansirana i kako bi ispunjavala sve nutritivne potrebe deteta.

Šta ako dete ne želi da pije mleko?

Dete ne želi da pije mleko

Kako postoje deca koja obožavaju mleko, tako postoje i ona koja će se inatiti i odbijati da ga popiju, pa je ponekad važno promeniti pristup i naći drugačiji način da mleko postane deo ishrane. Jedan od načina je da mleku dodate neki ukus kako bi ono deci bilo primamljivije. Jagode, bobičasto voće, vanila ili čokolada, samo su neki od izbora koji će mleku dodati ne samo ukus, već i boju i samim tim deci biti mnogo zabavniji. Pored toga, možete ih uvrstiti i u pravljenje raznih smutija, pa će na taj način deca pored mleka uneti u organizam i vitamine iz omiljenog voća. Mleko takođe možete dodati i u razne kašice, a možete ga poslužiti i sa muslijem ili ovsenom kašom. Uključite dete u pravljenje obroka sa mlekom kako bi mu čitav proces bio zanimljiviji, a velike su šanse i da će dete radije popiti i pojesti nešto što je samo pripremilo.Mleko pruža zaista mnoge benefite kada je u pitanju rast i razvoj deteta, pa zbog toga ono s razlogom predstavlja deo svakodnevne ishrane. Pored toga što je sjajan izvor energije, utiče i na poboljšanje imunog sistema, jačanje mišića i regulaciju krvnog pritiska, ali i pomaže u rastu i uspostavljanju zdrave telesne težine deteta. Uvodite mleko u dečju ishranu postepeno i birajte mleko koje je kvalitetno i zdravo, kako biste detetu omogućili izbalansiranu ishranu koja sadrži sve neophodne hranljive materije za njegov pravilan razvoj i srećno detinjstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.