Zašto su mlečni proizvodi dobar izbor za užinu u školi
Zašto su mlečni proizvodi dobar izbor za užinu u školi?
15. septembra 2021.
Show all

Da li biljno mleko može da zameni mleko životinjskog porekla?

Da li biljno mleko moze da zameni mleko zivotinjskog porekla

U poslednje vreme biljna mleka su stekla ogromnu popularnost i sve češće se preporučuju kao zamena za mleko životinjskog porekla. Razlozi za prelazak na biljno mleko su brojni, ali su oni prvenstveno zdravstvene prirode, pogotovo kada govorimo o intoleranciji na laktozu i brojne alergije, ali i na mnoga druga medicinska stanja zbog kojih se ljudi odlučuju da kravlje mleko i mlečne proizvode izbace iz svoje ishrane. Na ovaj način, svi oni koji ne mogu da konzumiraju mleko, a ne žele da se odreknu njegovog sjajnog ukusa i mnogih jela i napitaka koji se sa njim pripremaju, imaju i drugu opciju na raspolaganju. Ipak, to nije uvek sjajno rešenje, budući da i biljno i kravlje mleko imaju određene prednosti i mane, pa ih sve treba uzeti u obzir pri donošenju ovakve odluke.

Mleko je namirnica koja je u našim životima prisutna od samog rođenja, i kao takva, sasvim sigurno je jedna od najvažnijh namirnica u našoj ishrani. Ipak, u današnje vreme postoje razne varijante mleka, a ponuda je, čini se, nikad veća. Zbog toga nije baš uvek tako jednostavno napraviti izbor, niti zaključiti zbog čega je određeno mleko zdravo, a neko drugo nije. Iako se biljna mleka često reklamiraju kao zdravija varijanta, proizvođači im nerertko dodaju šećere i pojačivače ukusa, pa ni ona nisu baš sjajan izbor za svakoga. Zbog toga je jedino rešenje da se uvek informišete šta tačno određeno mleko sadrži i na koji način se proizvodi, pre nego što odlučite šta je to što je najbolji mogući izbor za vas.

Biljna mleka

Ponuda biljnih mleka je zaista velika, te za sve one koji žele iz nekog razloga da isključe mleko i mlečne proizvode iz svoje ishrane, zaista postoji izbor. Sojino, kokosovo, bademovo, pirinčano ili mleko od ovsa ili lešnika, samo su neki od brojnih izbora koji se mogu naći u ponudi. Pored ovih standardnih verzija, tu su i biljna mleka sa aromama, najčešće čokolade i vanile, ali i ona kojima nije dodat šećer, za sve one koji ga u ishrani izbegavaju. Nutritivne vrednosti svakog od ovih mleka su drugačije u zavisnosti od njegovog porekla, ali su svakako manje nego kada je u pitanju kravlje mleko. Biljna mleka nastaju tako što se potpuno sitno samelju orašasti plodovi ili semenke od kojih nastaju, a potom se tome doda voda. Ipak, u velikom broju slučajeva se u ovaj napitak dodaju i šećeri, veštački zaslađivači, arome i konzervansi, pa to je jedan od razloga zašto se određeni broj ljudi odlučuje na to da biljno mleko priprema u domaćoj radinosti. Ipak, ukoliko se odlučite da konzumirate biljno mleko, pogotovo ukoliko nameravate da ga uključite u dečiju ishranu, imajte na umu da njegov sastav ipak nije isti kao sastav mleka životinjskog porekla, te da mu zbog toga mogu nedostajati neki važni nutrijenti.

Kravlje ili biljno mleko

Iako i biljna mleka imaju brojne pogodnosti, ona ipak nemaju istu nutritivnu vrednost kakvu imaju mleka životinjskog porekla. Za početak, kravlje mleko je bogato kalcijumom koji je izuzetno važan za zdravlje naših kostiju, ali i drugim nutrijentima poput riboflavina, fosfora i vitamina B12. Takođe, jedna od značajnih prednosti mleka životinjskog porekla je količina proteina koja se u njemu nalazi. Ovo mleko sadrži znantno veće količine proteina nego što imaju biljna mleka, a pritom se radi o visokokvalitetnim proteinima surutke i kazeina koje ljudski organizam jako lako usvaja i koji su važni za pravilan razvoj i zdravlje. Zapravo, smatra se da biljna mleka imaju čak osam puta manje proteina nego što imaju mleka životinjskog porekla. Mnogi vitamini, poput vitamina A i D koji se u mleku prirodno nalaze, su u biljna mleka dodata u procesu proizvodnje veštačkim putem. Zbog svih ovih nedostataka, iako su ponekad odlična opcija za odrasle, preporučuje se da biljna mleka ne zamene kravlje mleko u ishrani dece, kojima je ono ipak potrebno za rast i razvoj.

Iako na biljna mleka veliki broj ljudi prelazi upravo zbog alergija, i ona mogu izazvati ovo stanje kod mnogijh, budući da su orašasti plodovi od kojih se ona prave jedni od najčešćih alergena u prirodi. Za sve one koji izbegavaju proizvode životinjskog porekla u svojoj ishrani oni mogu biti sjajan izbor i odlična zamena, ali imajte ipak na umu da savršen proizvod ne postoji i da je najvažnije da pronađete šta je prava opcija za vas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *